Ανασκόπηση από το DrupalCamp Sofia 2011

Στις 22 και 23 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το DrupalCamp Sofia 2011, η ετήσια συνεύρεση της τοπικής κοινότητας Drupal της Βουλγαρίας. Μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο, το κόκκινο κτίριο του κέντρου κουλτούρας στη Σόφια φιλοξένησε 160 drupalistas για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο. Μια τριμελής αποστολή της Point Blank παρευρέθηκε στην συνεύρεση, συμμετέχοντας με δυο παρουσιάσεις. Ήταν μια πολύ πλούσια εμπειρία, άρτια οργανωμένη και με πολύ μεγάλη συμμετοχή!


ο Γιώργος Παπαδόγγονας από infowonders

Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος του event ήταν η νέα έκδοση 7 του Drupal που κυκλοφόρησε πριν λίγες βδομάδες. Η πλατφόρμα προσαρμόζεται με γοργούς ρυθμούς στην αιχμή της τεχνολογίας, προσφέροντας ουσιαστικές αναβαθμίσεις σε μια σειρά από τομείς. Τόσο η παρουσίαση του Γιώργου Παπαδόγγονα από infowonders πάνω στην νέα υποδομή ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και η παρουσίαση του Ivo Radulovski από segments πάνω στην βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης και RDF data, μας έδειξαν κάποιες από τις πολλές νέες δυνατότητες που μας παρέχει το Drupal 7.

 ο David Bash για την βιβλιοθήκη jQuery


Από μεριάς μας, ο David Bash έκανε μια εισαγωγή στην βιβλιοθήκη jQuery, μια βιβλιοθήκη JavaScript που μπορεί με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα εφέ εμφανίσεων και animations σε HTML σελίδες. Μέσα από μια σειρά πρακτικών παραδειγμάτων, ο David έδειξε το πώς μπορεί κάποιος να εισάγει την λειτουργικότητα του jQuery σε ιστοσελίδες βασισμένες σε Drupal ή όχι, επιδεικνύοντας την απλότητα και ταυτόχρονα την δύναμη της βιβλιοθήκης για δυναμικά εφέ.

Ο Στέλιος Κουράκης παρουσίασε την χρήση του Drupal ως πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων και πολυμέσων για δυναμικές ιστοσελίδες βασισμένες σε Flash. Η "αιρετική παρουσίαση" του συνεδρίου έδειξε πώς το Drupal είναι μια άρτια επιλογή για διαχείριση μέσων, προσφέροντας μια ευέλικτη λύση που μπορεί να συνοδεύσει απαιτητικές εφαρμογές βασισμένες σε Flash.Όπως και σε άλλες συνευρέσεις της κοινότητας, δεν έλειψαν οι ευκαιρίες για γνωριμίες και δικτύωση. Χαρήκαμε που συναντήσαμε γνωστούς από παλιότερα DrupalCamps και DrupalCons, όπως και που γνωρίσαμε ανθρώπους με ταλέντο και  φοβερές ιδέες από τις γειτονικές χώρες.

Κλείνοντας, χαιρετίζουμε όλους τους παρευρισκόμενους! Ήταν μεγάλη μας χαρά να γνωριστούμε, και θα τα πούμε σίγουρα σε κάποιο επόμενο Drupal event!