Ανασκόπηση Frontend United 2017

Το 4ήμερο 25 - 28 Μαΐου διοργανώθηκε στην Αθήνα το συνέδριο Frontend United. To Frontend United είναι ένα συνέδριο που ταξιδεύει κάθε χρόνο σε άλλη πόλη και στοχεύει στο να φέρει κοντά frontend developers, designers και Drupal themers από όλα τα πιθανά backgrounds για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες. Μετά από Πράγα, Βερολίνο, Αμστερνταμ, Λονδίνο Κοπενχάγη και Γάνδη, ήρθε η σειρά της Αθήνας. Το συνέδριο είναι μη κερδοσκοπικό και διοργανώνεται κάθε χρόνο από διαφορετικούς εθελοντές από την Drupal κοινότητα. Από την Point Blank στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν η Ηρώ Παλαμπουγιούκη και ο Κώστας Κουράκης.

Στην Αθήνα, η διάρκεια του συνεδρίου αυξήθηκε από τις δύο στις τέσσερις μέρες με την προσθήκη ενός διευρυμένου social event την Πέμπτη (πρώτη μέρα του συνεδρίου) και μιας ημέρας με sprints και workshops την Κυριακή, τελευταία μέρα. Οι δύο κύριες μέρες του συνεδρίου περιείχαν τέσσερις keynote ομιλίες και 18 ομιλίες σε δυο διακριτά παράλληλα tracks.

Social Event (& pre-keynote)

Vitally Friedman on stage at Frontend United

To συνέδριο ξεκίνησε με μια keynote ομιλία του Vitaly Friedman (editor-in-chief του Smashing Magazine) με θέμα New Adventures in Responsive Web Design και το Mozilla Roadshow Event. O Vitaly (ο οποίος μας έκανε την τιμή να έρθει στην Αθήνα μισή ώρα πριν την ομιλία του και αποχώρησε το ίδιο βράδυ!) έκανε μια ιδιαίτερα εμπνευσμένη ομιλία γύρω από το design στο web, τα στερεότυπα των designers/ developers και ιδέες και τρόπους για να τα ξεπεράσουμε.

Virtual Reality demo by Mozilla on the stage of Frontend united

Η Mozilla, ο πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου, αφού παρουσίασε τις καινοτομίες που ετοιμάζουν για τον Firefox, μας μίλησε για το aframe και το WebVR και προχώρησε σε ένα εκτεταμένο demo της Virtual Reality (VR) τεχνολογίας. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παίξουν με ένα VR headset σε ένα κλασικό shoot em up παιχνίδι και με ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα σε 3D. Η βραδιά έκλεισε με socializing και κερασμένες μπύρες από την Mozilla.

Friday sessions

Potch from Mozilla talking about presto

Η πρώτη μέρα των παρούσιασεων ξεκίνησε με ένα Lightning talk από την Mozilla για το νέο browser που ετοιμάζουν, τον Presto. O Presto αποτελεί μια απάντηση στην ερώτηση: Πώς θα ήταν ένας browser αν ξεκινούσαμε να τον γράφουμε το 2017?

Lea Verou talking about CSS Variables

Το πρώτο keynote ήταν της Λία Βέρου (συγγραφέας του CSS Secrets) με θέμα  CSS Variables: var(--subtitle);. Η Λία παρουσίασε το τι είναι οι CSS variables, το πώς δουλέυουν και πάνω από όλα ότι είναι μια τεχνολογία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ήδη σήμερα. Μια εξαιρετική παρουσίαση με αρκετά παραδείγματα και live coding.

Frontend united bags and badges

Η ημέρα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις σε 2 tracks για θέματα που αφορούν: Javascript without Javascript, Living Styleguides στο drupal, XXLCSS, Angular, Debugger for developers, Headless Drupal, No more static mockups, Progressive Enhancement. Μπορείτε να δείτε αναλύτικά το πρόγραμμα της Παρασκευής στη σελίδα του συνεδρίου.

Jonathan Snook on Container Queries

Το keynote που έκλεισε την ημέρα ήταν το Responsive Web Applications with Container Queries από τον Jonathan Snook (συγγραφέα του SMACSS, Scalable and Modular Architecture for CSS). O Jonathan παρουσίασε τη δουλειά που έκαναν στο Shopify χρησιμοποιώντας Container Queries, εξήγησε γιατί τα Media queries δεν μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για τις ανάγκες του Shopify, το πώς μπορούμε σήμερα να έχουμε Container queries και αρκετές ακόμα σκέψεις γύρω από το που κατευθύνονται τα πράγματα γύρω από το standardization των Container queries.

Social event of Frontend United at Verve Bar

Η νύχτα μας βρήκε στο bar Verve στου Ψυρρή, όπου ο χορηγός του συνεδρίου Druid μας χορήγησε με άφθονο αλκοόλ. Υπήρξε άφθονο socializing και αρκετές κουβέντες γύρω από το μέλλον του frontend και του drupal.  Κρατώντας την παράδοση του Frontend united σε αυτή τη νύχτα αποφασίστηκε η επόμενη πόλη που θα διοργανώσει το συνέδριο (ανακοίνωση στο τέλος του blog post).

Saturday sessions

Rachel Andrew on CSS Grid on stage of Frontend United

Η δεύτερη μέρα των παρούσιασεων ξεκίνησε με το keynote της Rachel Andrew (συγγραφέας του Get ready for CSS Grid Layout) με θέμα: Start Using CSS Grid Layout Today. Η Rachel σε μια πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία παρουσίασε το CSS Grid Layout, τη σχέση του (και τη διαφορά) που έχει με το flexbox, την ιστορία του, το που πηγαίνει και πώς μπορούμε ως developers να το επιρρεάσουμε καθώς και πρακτικά παραδείγματα και fallbacks. Το browser support για το grid layout είναι περίπου πλήρες και δεν υπάρχει πλέον λόγος τα css layouts να είναι γεμάτα hacks.

Leonnie Watson preparing for her presentation about web accessibility

Η ημέρα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις σε 2 tracks για θέματα που αφορούν: Should designers? (learn to code), Webpack, την τέχνη του CSS, Universal Javascript, Ionic, Mega menusCSS Houdini, State of Drupal 8 Frontend, Accessibility και Service workers. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββάτου στη σελίδα του συνεδρίου.

Jeremy Keith talking about Evaluating technology at FrontEnd United conference

Το keynote που έκλεισε τις παρουσιάσεις ήταν το Evaluating Technology του Jeremy Keith (συγγραφέας των Resilient Web Design, HTML5 For Web Designers). Ο Jeremy μας πέρασε από την ιστορία της τεχνολογίας και τα design principles που την επηρέασαν στο web και το internet. Θέτοντας ως βασικό ερώτημα όχι το πόσο καλά δουλεύει μια καινούρια τεχνολογία, αλλά πόσο καλά "σπάει" μια τεχνολογία, εξέτασε τις καινούριες τεχνολογίες του web καταλήγοντας σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Ακολούθησε συζήτηση με πολύ καλές ερωτήσεις και ακόμα καλύτερες απαντήσεις εκθέτοντας το εύρος της σκέψης του Jeremy Keith. 

Η βραδιά συνεχίστηκε με το καθιερωμένο δείπνο των ομιλητών και των διοργανωτών και αργότερα το βράδυ με κοκτέιλ στο bar Red Lotus στα Εξάρχεια.

Workshops & sprints

Nir Kaufman workshop about Redux and Angular

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου είχε δύο πολύ ενδιαφέροντα workshops, το Advanced CSS Layout with Flexbox and Grid από την Rachel Andrew και το Data flow architecture with Redux and Angular από τον Nir Kaufman καθώς και Drupal frontend sprints (τα sprints είναι ο τρόπος που παράγεται ο κώδικας του Drupal, μια συνεύρεση πολλών developers στον ίδιο χώρο, όπου όλοι συλλογικά συνεισφέρουμε στο αγαπημένο μας project). Σε αυτό το sprint δουλέψαμε κυρίως πάνω στο νέο theme του Drupal core, το umami, καθώς και στο mega menu.

Drupal frontend code sprint at FEU Athens

Απολογισμός

Το συνέδριο παρακολούθησαν 278 σύνεδροι από 22 χώρες (GR, NL, BE, IE, GB, FR, RS CY, ES, US, BG, DE, AT, IT, CA PT, PL, FI, EE, SE, HU, MD). Είχαμε 25% γυναίκες συνέδρους και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ακόμα περισσότερες του χρόνου. Το συνέδριο ήταν οικονομικά επιτυχημένο και θα μεταφέρει το κέρδος του στη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Frontend United 2018

 Utrecht

Το επόμενο Frontend United θα γίνει το 2018 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη της ολλανδικής drupal κοινότητας για την αποδοχή της πρότασης.

The organizers of Frontend united

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα που έστησε το συνέδριο: vickymos, iropal, darketaine, thpoul, mathieuspil, bserem και vgiannoul. Η ομάδα αυτή δούλεψε πολύ σκληρά, ιδιαίτερα επαγγελματικά και με ελάχιστες τριβές. Ήταν τιμή μου να είμαι μέλος αυτής της ομάδας και σας ευχαριστώ όλους από καρδίας. Ευελπιστώ για περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές μας, που κατανοώντας το πνεύμα της κοινότητας, δέχτηκαν να παρουσιάσουν στο συνέδριο με ελάχιστη ή χωρίς αποζημίωση.

 

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Nikola Grigoriou.