Το Drupal 8 πλησιάζει!

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, έχουμε φτάσει πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του Drupal 8, της νέας έκδοσης της πλατφόρμας μας! Με τα critical bugs να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, έχουμε στα χέρια μας την πρώτη Release Candidate έκδοση. Το Drupal 8 είναι πλήρως λειτουργικό και πια απομένει μόνο το τελικό φινίρισμα πριν το πάρτι που θα ακολουθήσει την έκδοση 8.0.0 .

Ως ομάδα, στην Point Blank, γνωριστήκαμε με το Drupal το μακρινό 2004 στην έκδοση 4.7. Το 2008 πήραμε την απόφαση να αναπτύσσουμε πλέον αποκλειστικά Drupal ιστοσελίδες (τότε στην έκδοση 6). Πριν τέσσερα χρόνια μεταφερθήκαμε στο Drupal 7, το οποίο γνωρίσαμε σε μεγάλο βάθος. Μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ολοένα πιο πολύπλοκες ιστοσελίδες και πληροφοριακά συστήματα, να ενσωματώσουμε νέες τάσεις και σύγχρονα εργαλεία, να διασυνδεθούμε με εξωτερικές υπηρεσίες και συστήματα, να μοιραστούμε το περιεχόμενό μας μέσω κοινωνικών δικτύων. Οι απαιτήσεις μας (και φυσικά, αυτές των πελατών μας) αυξάνονται συνεχώς και το Drupal αποδεικνύεται καθημερινά μια στιβαρή, αξιόπιστη υποδομή που παραδίδει με συνέπεια εκπληκτικά αποτελέσματα.

Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την νέα έκδοση, την οποία παρακολουθούμε από κοντά εδώ και καιρό. Πάνω από διακόσιες βελτιώσεις στο Drupal 8 υπόσχονται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες της υποδομής μας και να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ακόμη πιο ισχυρές ιστοσελίδες και πιο απαιτητικά πληροφοριακά συστήματα. Σε λίγους μήνες, αναμένουμε να μεταφέρουμε όλη την ανάπτυξη ιστοσελίδων σε Drupal 8 και να γευτούμε τα καλούδια του.

Τι νέο έχει το Drupal 8

Mobile

To responsive είναι πια το σημείο εκκίνησης. Όλα τα themes του Drupal 8 είναι responsive, μαζί με το διαχειριστικό τους περιβάλλον. Δεδομένου ότι το desktop περιβάλλον αποτελεί ήδη μειονότητα στο internet - με το mobile να κυριαρχεί με ολοένα μεγαλύτερη επιτάχυνση, ένα εργαλείο mobile out of the box, είναι παραπάνω από απαραίτητο, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές μας ιστοσελίδες.

Εμπειρία διαχείρισης

Η διαχείριση περιεχομένου στο Drupal γίνεται πιο έυκολη από ποτέ! Η εντυπωσιακή δυνατότητα επεξεργασίας περιεχομένου στην ίδια τη σελίδα, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθείτε στην φόρμα επεξεργασίας (in-place editing), σε συνδυασμό με τον πανίσχυρο κειμενογράφο CKEditor σας δίνουν μια νέα, απρόσκοπτη εμπειρία διαχείρισης στο περιβάλλον εμφάνισης του περιεχομένου.

Multilingual

Το Drupal 8 είναι εξ’αρχής πλήρως πολυγλωσσικό. Οι νέες μεταφραστικές δυνατότητες παρέχουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να υποστηριχτούν κάθε είδους πολυγλωσσικές ανάγκες. Η μετάφραση υποστηρίζεται σε δομικό επίπεδο και στο περιβάλλον διαχείρισης, ενώ οι νέες μεταφράσεις για τα επόμενα modules που θα κυκλοφορήσουν από την κοινότητα, θα ανανεώνονται αυτόματα. Πλήρεις λύσεις με ενιαία δομή θα εξελίξουν την μετάφραση του περιβάλλοντος χρήσης, του περιεχομένου και των διαχειριστικών εργαλείων. Οι τοπικές ιδιομορφίες κάποιων γλωσσών υποστηρίζονται σε δομικό επίπεδο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές.

Προσβασιμότητα

Οι τελευταίες σύγχρονες πρακτικές στον τομέα του accessibility έχουν ενσωματωθεί στη νέα έκδοση. H χρήση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από φόρμες και σύνθετα UI στοιχεία γίνεται πιο κατάλληλη για χρήση μέσω βοηθητικών τεχνολογιών.

Για προγραμματιστές και πιο εξειδικευμένους αναγνώστες

Web services

Η επικοινωνία ανάμεσα στο Drupal και στα εξωτερικά συστήματα απογειώνεται με την ενσωμάτωση των web services στον πυρήνα. Τα δεδομένα που διαχειρίζεται το σύστημά μας μπορούν να εξαχθούν σε πολλαπλά formats όπως JSON και XML, αποστέλλοντας ή λαμβάνοντας πληροφορίες από εξωτερικές πηγές ή συνεργαζόμενα συστήματα. Το πλέον διαδεδομένο πρότυπο REST για επικοινωνία μεταξύ συστημάτων υποστηρίζεται σε όλα τα υποσυστήματα της νέας έκδοσης.

Configuration management

Επιτέλους εμφανίζεται μια λύση στο πρόβλημα του πώς να μεταφέρονται οι ρυθμίσεις από μια σελίδα σε μια άλλη. Τόσο κατά την διαδικασία επεκτάσεων μιας live ιστοσελίδας όσο και κατά το migration από μια παλιότερη σε μια σύγχρονη σελίδα, το πρόβλημα της μεταφοράς ρυθμίσεων παρέμενε πρόκληση. Στο Drupal 8 θα έχουμε εργαλεία που θα αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις στην βάση δεδομένων, σε μορφή κατάλληλη για την αυτόματη μεταφορά τους στον live server.

Ταχύτητα και σταθερότητα

Με νέους caching μηχανισμούς το Drupal 8 υπόσχεται να είναι πιο γρήγορο και σταθερό από ποτέ. Έχουν προστεθεί έξυπνοι μηχανισμοί με cache tags για πιο έξυπνο και δυναμικό cache invalidation και variation. Μηχανισμοί όπως Dymamic Page Cache και BigPipe επιτρέπουν πολύ καλύτερο έλεγχο στο caching για πιστοποιημένους χρήστες.

Twig

H νέα templating engine του Drupal διαχωρίζει τη λογική του συστήματος από την παρουσίαση, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια και μικρότερη πιθανότητα λαθών κατά την ανάπτυξη. H προσχώρηση στο Drupal των front-end designers γίνεται ευκολότερη και η ενσωμάτωση άλλων non-Drupal projects ακόμη πιο συνεπής.

Τέλος στον IE6, IE7 και ΙΕ8!

Επιτέλους, το Drupal σταματά να υποστηρίζει και επίσημα τις εκδόσεις 6, 7 και 8 του Internet Explorer. Έτσι το Drupal πετάει από πάνω του αρκετό άχρηστο κώδικα και υιοθετεί μόνο πρακτικές που ορίζονται από τα σύγχρονά και κοινά αποδεκτά στανταρ. Οι εκδόσεις του browser που τόσο ταλαιπώρησαν χρήστες και developers τα περασμένα χρόνια καταδικάζονται πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ζήτω!

Industry standard

Περιλαμβάνει εξέχουσες εξωτερικές βιβλιοθήκες όπως Composer, PHPUnit, Guzzle, Backbone.js, Doctrine, Twig και άλλες. Αναδομήθηκε ο κώδικας ακολουθώντας τις αρχές του object oriented προγραμματισμού χρησιμοποιώντας αρκετά components του Symfony2.

Πότε θα είναι έτοιμο;

Η release candidate έκδοση είναι πλήρως λειτουργική. Release candidate σημαίνει ότι δεν υπάρχουν critical bugs τα οποία γνωρίζουμε. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεσταριστεί ακόμα περισσότερο, θα τελειοποιηθούν λεπτομέρειες, θα μεταφραστεί και θα ετοιμαστεί για το μεγάλο launch. Υπολογίζουμε πως απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες για αυτό το μεγάλο γεγονός.

Στο μεσοδιάστημα, η Point Blank συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και την υποδοχή του Drupal 8. Στις συναντήσεις της τοπικής Drupal κοινότητας της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουμε συνεχώς τις νέες δυνατότητες της έκδοσης 8, όπως τις είδαμε και στο συνέδριο της Βαρκελώνης. Επίσης, ως κοινότητα ετοιμάζουμε την διοργάνωση translation sprints ώστε να φροντίσουμε να έχουμε πλήρως μεταφρασμένη όλη την πλατφόρμα στα ελληνικά πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας της. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν να περάσουν από την σελίδα της ελληνικής κοινότητας και να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ή ψηφιακά στις επόμενές μας συναντήσεις.

Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση τρεις εβδομάδες πριν την οριστική ημερομηνία κυκλοφορίας του Drupal 8. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και θα επανέλθουμε με νέα ενημέρωση!