H Point Blank για την Ωδή στον Κώδικα

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Apodec η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος Ωδή στον Κώδικα. Η Ωδή στον Κώδικα είναι μία πρωτότυπη έκδοση 112 σελίδων, όπου 43 δημιουργικά γραφεία και γραφίστες της Θεσσαλονίκης  εικονογραφούν μια σειρά από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς κώδικες: Κώδικας Braille, Δυαδικός κώδικας, Περιοδικός πίνακας, Σήματα Morse, Κώδικας Οδοσήμανσης, Νοηματική Γλώσσα, Σήματα καπνού, Σημεία στίξης, Barcode... 

Μία ιδέα με εμπνευστή τον Γιώργο Μαντζουρανίδη η οποία υλοποιήθηκε με την άψογη εκδοτική επιμέλεια του τυπογραφείου του ΚΕΘΕΑ Σχήμα & Χρώμα. Σκοπός της έκδοσης, η οικονομική στήριξη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της.


Στιγμιότυπο από την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης στο Apodec (φωτογραφία: George Manos / cre8ive studios)

Η απόδοση των θεμάτων, δηλαδή ποιος σχεδιαστής/δημιουργικό γραφείο θα αναλάβει να εικογραφήσει κάθε κώδικα, έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΕΑ το περασμένο φθινόπωρο με κλήρωση. Οι προσκεκλημένοι σχεδιαστές σε κύκλο,  με ένα γυάλινο βάζο στην μέση όπου περιείχε διπλωμένους σε χαρτάκια όλους τους κώδικες. Για την Point Blank ο κληρωθείς κώδικας προς εικονογράφηση ήταν τα Σύμβολα Θρησκειών.

Η ιδέα για την εικονογράφηση των θρησκευτικών συμβόλων ήταν άμεση και στηρίχτηκε στην παρακάτω ερώτηση. Ποια είναι η σύγχρονη οικουμενική θρησκεία; H αλλιώς, η θρησκεία των θρησκειών;  Η ομοούσια τριάς: Οικονομία, Χρήμα, Ανάπτυξη. Χρησιμοποιώντας το 5ο χρώμα (Pantone 812u) της έκδοσης, περάσαμε σε μία αυστηρή παράθεση των λατρευτικών συμβόλων της Οικονομίας. Την εικονογράφηση συμπλήρωσε ένα διευκρινιστικό κείμενο με σκοπό να αποσαφηνιστεί η όποια τυχόν σύγχυση προκαλούσε στον αναγνώστη η φαινομενική αναντιστοιχία μεταξύ θέματος και εικόνας. 

To λεύκωμα Ωδή στον Κώδικα κυκλοφόρησε επίσημα τη Δευτέρα 26 Μαΐου στο ΚΕΘΕART (Πίνδου 4, Πλατεία Μοριχόβου στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης), ενώ ήδη διατίθεται σε ένα ευρύ δίκτυο βιβλιοπωλείων και άλλων σημείων πώλησης στην τιμή των 20€. Εναλλακτικά, μπορείτε να το αγοράσετε και με αντικαταβολή από κάθε σημείο της Ελλάδας στέλνοντας ένα email στο info@kethea-print.gr.