Ανταπόκριση από την Κοπεγχάγη - DrupalCon 2010

Πολλούς χαιρετισμούς από την Κοπεγχάγη! Η τεχνική ομάδα της Point Blank βρίσκεται αυτές τις μέρες στο συνέδριο DrupalCon, ακολουθώντας τις εξελίξεις στην πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού Drupal που υποστηρίζει τις διαδραστικές μας λύσεις.

Σήμερα βρισκόμαστε στην έκτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στο τελικό code sprint που αποσκοπά να τελειώσει με τα λίγα εναπομείναντα θέματα της νέας, έβδομης έκδοσης της πλατφόρμας Drupal. Η όλη εμπειρία είναι εντυπωσιακή - 1200 παρευρισκόμενοι, από προγραμματιστές και σχεδιαστές ως επιχειρηματίες και managers βρέθηκαν στον συνεδριακό χώρο του Bella Center ανταλλάζοντας γνώσεις και εμπειρίες, ενώ παράλληλα εργαστήρια προγραματισμού επέτρεψαν στην κοινότητα των developers να δικτυωθεί και να συνεχίσει δυναμικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το DrupalCon ξεκίνησε την Κυριακή 22 Αυγούστου, με το Core Developer Summit όπου οι σχεδιαστές της νέας έκδοσης της πλατφόρμας ενημέρωσαν την κοινότητα για την εξέλιξη του έργου. Η έκδοση 7 του Drupal βρίσκεται κοντά 3 χρόνια σε ανάπτυξη, με κύρια έμφαση στην ευχρηστία και την αυξημένη λειτουργικότητα. Τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν έως την πρώτη beta έκδοση του Drupal 7 έχουν μειωθεί στα μόλις 24, με προοπτική να έχουν λυθεί όλα μέσα στο φθινόπωρο.

Η Δευτέρα 23 Αυγούστου φιλοξένησε το Unconference, όπου σε ένα χαλαρό και φιλικό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα βασικά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (WordPress, Joomla, Drupal) και το τι έχει να μάθει η κοινότητα του Drupal από τους "ανταγωνιστές" της. Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικών πλατφόρμων επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Drupal σε ζητήματα ευελιξίας, ταχύτητας και δυνατοτήτων, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μια δύσκολη πλατφόρμα στην εισαγωγή νέων προγραμματιστών. Η σύγκριση όσον αφορά τα ζητήματα ευχρηστίας σε σχέση με το WordPress αναδεικνύει πως η έκδοση 6 του Drupal υπολείπεται, αν και αυτό το ζήτημα αποτελεί κεντρικό πόλο έρευνας και βελτίωσης στην έκοδση 7 της πλατφόρμας.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και για τo Foobar, το μπαράκι που καταλήφθηκε τις μέρες του συνεδρίου από την κοινότητα του drupal. Οι Δανοί οργανωτές φρόντισαν να παρέχουν 6000 μπύρες "Drupal Awesomesauce", τις οποίες απολαύσαμε συζητώντας χαλαρά και γνωρίζοντας καλύτερα τα μέλη της κοινότητας έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Οι τρεις επόμενες ημέρες, από την Τρίτη έως την Πέμπτη 24-26 Αυγούστου φιλοξένησαν τις πολλαπλές συνεδρίες (πάνω από 130) που έφεραν κοντά τα πολλαπλά μέλη της κοινότητας σε έξι θεματικά μονοπάτια (Εισαγωγικά, Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Παραμετροποίηση, Business, Υπηρεσίες). Σε μια μελλοντική δημοσίευση θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες πάνω στις συνεδρίες που θεωρήσαμε τις σημαντικότερες, προς το παρόν ας αναφέρουμε συνοπτικά μόνο τους ομιλητές από τα 3 Keynotes των τριών ημερών:

Το πρώτο keynote φιλοξένησε τον Dries Buytaert, εμπνευστή και δημιουργό της πλατφόρμας Drupal. Ο Dries εξέθεσε το πόσο έχει προχωρήσει η πλατφόρμα τα 10 χρόνια που υπάρχει, και παρουσίασε το όραμά του για την επόμενη δεκαετία. Η δεύτερη ημέρα φιλοξένησε τον Rasmus Lerdorf, δημιουργό της γλώσσας προγραμματισμού PHP που (εκτός του ότι αποτελεί την βάση του Drupal) είναι η σημαντικότερη γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο του ιντερνετ αυτή τη στιγμή. Την τρίτη ημέρα το keynote φιλοξένησε τον Jeremy Keith, web developer και συγγραφέα, ο οποίος μίλησε για τον σχεδιασμό και το μέλλον της HTML5.

Με το πέρας των συνεδριών, η έκτη και τελική ημέρα του DrupalCon φιλοξένεί ένα δυναμικό code sprint, όπου εκατοντάδες προγραμματιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν μαραθώνιο session ανάπτυξης, τεσταρίσματος και τεκμηρίωσης του Drupal 7. Όταν φτάσει η ημέρα στο τέλος της, η νέα έκδοση του Drupal θα βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση.

Το επόμενο διεθνές ραντεβού της κοινότητας δόθηκε για τον Μάρτιο του 2011 στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Όσο για εμας, σύντομα θα αφήσουμε την Κοπεγχάγη για να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, γεμάτοι εμπειρίες, νέες ιδέες και ενθουσιασμό.