Drupal Day Patras 18 Φεβρουαρίου 2017

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάτρα το δεύτερο Drupal Day Greece.

Το Drupal Day είναι μια πανελλαδική συνάντηση των κοινοτήτων Drupal, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την γνωριμία νέου κόσμου με το λογισμικό και την κοινότητα αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.  Η κοινότητα της Πάτρας που μας φιλοξένησε φέτος μετέτρεψε ουσιαστικά το Drupal Day σε Drupal Week με αρκετές δραστηριότητες τις μέρες που προηγήθηκαν.

Η θεματολογία της διοργάνωσης ήταν πλούσια και διευρυμένη, με workshop, sprint και με έξι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Το επίσημο πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή με ένα πολύ ενδιαφέρον workshop με θέμα "Git down and Dirty - Git Workshop" από τον Βασίλη Σερεμέτη και ακουλούθησε ένα Translation sprint από την ελληνική Drupal κοινότητα. Ο Κώστας Κουράκης παρουσίασε την διαδικασία της μετάφρασης του Drupal και την νοοτροπία του sprint στους νεοεισερχόμενους όσο η υπόλοιπη κοινότητας ασχολούνταν με το να μεταφράζει και να εγκρίνει μεταφράσεις. Όπως κάθε sprint που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και αυτό το sprint συνέχισε με μια χαλαρή μάζωξη για μπύρες!

Το Σάββατο ήταν η μέρα που ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις:

 • Symfony in Drupal8 από τον Βασίλη Γεωργιτζίκη
  Το Symfony είναι πλέον κομμάτι του Drupal 8 και μας αφορά άμεσα. Ο Βασίλης παρουσίασε την λογική με την οποία φτιάχτηκε και αρκετά από τα components του.

 • How to build an effective workflow with Drupal 8 and React από την Χριστίνα Καλούδη και τον Θάνο Κορακά
  Μια παρουσιάση των καλύτερων πρακτικών και βιβλιοθηκών που χρησιμοποίησε η ομάδα της Human Factor για ένα decoupled Drupal project που είναι ήδη σε παραγωγή.
 • Drupal 8 Plugin System από τον Θάνο Νόκα
  Τα hooks έχουν (περίπου) εξαφανιστεί από το Drupal 8. O Θάνος μας παρουσίασε το νέο plugin system του Drupal 8 καθώς και λύσεις για όσους θέλουν ένα πιο σύγχρονο τρόπο προγραμματισμού για Drupal 7.
 • Create a CKeditor plugin in Drupal 8 από τον Θάνο Πουλίτσα
  Μετά την παρουσίαση του plugin συστήματος του Drupal 8, ακολούθησε η παρουσίαση της δημιουργίας ενός plugin στην πράξη. Μέσα σε 20’ ο Θάνος κατάφερε να δείξει ένα πλήρες παράδειγμα δημιουργίας ενός CKeditor plugin.
 • Gitlab+Cloudmin+Redmine+Netbeans από τον Γιώργο Μπουλέρο
  Από τον κώδικα στην πραγματική διακασία παραγωγής κώδικα σε μια ομάδα. Ο Γιώργος μας ξενάγησε στην διαδικασία παραγωγής που ακολουθούν καθώς και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.
 • Applied Progressive Decoupling από τον Νίκο Κωστόπουλο
  Επιστρέφοντας στο React.js o Νίκος μας έδειξε πώς να φτιάξουμε ένα απλό react app το οποίο χρησιμοποιεί Drupal 8 μόνο στο back end.
 • Cooperative Business Model από τον Στέλιο Κουράκη
  Από την ομάδα μας ο Στέλιος Κουράκης παρουσίασε τη συνεργατική μορφή επιχειρήσεων με βάση την εμπειρία 9 χρόνων της Point Blank. Ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση πάνω στις πρακτικές και τις διαδικασίες της συνεργατικής επιχείρησης, που ελπίζουμε πως προσέφερε άφθονη τροφή για σκέψη.

Μετά την λήξη του επίσημου προγράμματος, οι συμμετέχοντες στο event συνεχίσαμε σε χαλαρό κλίμα στα εστιατόρια και μπαρ της πόλης.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές της Drupal κοινότητας της Πάτρας για την άκρως πετυχημένη διοργάνωση και περιμένουμε να ξαναβρεθούμε από κοντά. Επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες γνώσεις, νέους φίλους και με την ευθύνη της διοργάνωσης του Drupal Day για το 2018 στην πόλη μας!

Η επόμενη ευκαιρία για συνάντηση των τοπικών Drupal κοινοτήτων είναι τον Μάιο, στο διεθνές συνέδριο Frontend United που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 και 27 Μαΐου. Η ελληνική Drupal κοινότητα διοργανώνει το φετινό Frontend United, και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες σχετικές ενημερώσεις όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίες. Stay tuned!