Παρουσίαση εργασιών της Point Blank στην ημερίδα "Serious Games: Ηλεκτρονικά παιχνίδια για μάθηση και επικοινωνία"

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 παρευρεθήκαμε στην ημερίδα "Serious Games: Ηλεκτρονικά παιχνίδια για μάθηση και επικοινωνία" στο κτίριο του παλιού πανεπιστημίου, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Η ημερίδα απευθυνόταν σε ερευνητές, διδάσκοντες και εκπαιδευτές, δημιουργούς λογισμικού και σχεδιαστές όπως και επιχειρήσεις με δραστηριότητα στον τομέα των Serious Games.

Πριν την εκκίνηση των παρουσιάσεων, διατέθηκε ένας χώρος έκθεσης επιλεγμένων έργων από τους δημιουργούς προς τους παρευρισκόμενους, δίνοντας την ευκαιρία για μια σύντομη επαφή με ενδιαφέροντα και πολυποίκιλα έργα.


O κ. Ανέστης Φιλόπουλος από την ΠΡΟΜΕΑ

Η ημερίδα ξεκίνησε με μια σειρά παρουσιάσεων από την ΠΡΟΜΕΑ πάνω στον κλάδο των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, αποτυπώνοντας την σημερινή ελληνική πραγματικότητα μέσα από τα πορίσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος LUDUS. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, επισημαίνοντας τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της χρήσης serious games στην εκπαίδευση και παράλληλα αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του κοινού για την ενασχόληση με αυτά.


Ο κ. Γιώργος Βελλίδης από την WWF

Στην συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά παρουσιάσεων από δημιουργούς, επιδεικνύοντας εν συντομία μια ευρεία σειρά εφαρμογών όπως και την ιδιαίτερη προσέγγιση του κάθε έργου. Παρουσιάσεις έγιναν από τις εταιρίες/οργανισμούς ALBA, Ελληνογερμανική Αγωγή, Personal Cinema, Μουσείο Μπενάκη, WWF, ενώ από μεριάς της Point Blank παρουσιάσαμε πέντε έργα μας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.


Ο Στέλιος Κουράκης από την Point Blank

Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα, η ημερίδα συνέχισε με μια σειρά παρουσιάσεων πάνω στην ανάπτυξη, τις προοπτικές και την δικτύωση στον κλάδο των Serious Games. Έγιναν παρουσιάσεις από την ΠΡΟΜΕΑ, το ΕΚΠΑ, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και την εταιρία Aventurine.


Ο κ. Τάσος Φλάμπουρας από την Aventurine

Με το πέρας των παρουσιάσεων οργανώθηκαν μια σειρά στρογγυλών τραπεζιών με συγκεκριμένες θεματολογίες με τους διπλούς στόχους της δικτύωσης και της ανταλλαγής εμπειριών και προοπτικών μέσα στο αυξανόμενο οικοσύστημα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Με την ολοκλήρωση των στρογγυλών τραπεζιών παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα πορίσματα στο σύνολο των παρευρισκομένων, και η ημερίδα έληξε με ένα ευχάριστο γεύμα με θέα την Ακρόπολη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην διοργάνωση για μία άκρως επιτυχημένη ημερίδα η οποία κατάφερε να διατηρήσει έναν δραστήριο ρυθμό και να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των παρευρισκομένων. Οι προοπτικές στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μεγάλες και η ανάγκη για δικτύωση και γνωριμία των επαγγελματιών του χώρου, τόσο μεταξύ τους όσο και με δυνητικούς πελάτες είναι επιτακτική ανάγκη.

Για το μέλλον οργανώνεται ένα εργαστήριο μάθησης πάνω στα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για τον Οκτώβριο του 2012, ενώ παράλληλα η HGDA (Hellenic Game Developers Association) οργανώνει για τον Σεπτέμβρη ένα 48ωρο game jam. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες συνευρέσεις, στις οποίες θα χαρούμε να παρευρεθούμε.